Constructie

Uitbreiding en renovatie VMBO-vleugel Pax Christi College

Het College te Druten is een school voor voortgezet onderwijs. Het gebouw uit de jaren ‘60 is langzaam getransformeerd tot een moderne school met een grote diversiteit aan onderwijsruimtes voor de grote diversiteit aan onderwijs die er geboden wordt op deze locatie. In dit project is de VMBO-vleugel en een deel van de HAVO/VWO afdeling gerenoveerd. Tevens is een nieuwe CKV- en muziekafdeling aan de huidige school toegevoegd.

De routing binnen de school is helder en overzichtelijk vormgegeven. De gangwanden op de begane grond zijn veel meer transparant gemaakt. In deze wanden zijn etalages opgenomen zodat de verschillende afdelingen het gemaakte werk kunnen presenteren. Door heldere en eenvoudige ingrepen is er een transparante, lichte en vriendelijke school ontstaan.

De school is functioneel per afdeling geclusterd. Op de begane grond zijn de afdelingen zorg & welzijn, handel & administratie, LWOO, CKV & muziek, metalectro en bouw-breed gehuisvest.
Iedere afdeling heeft zijn eigen plek en herkenbaarheid gekregen door kleur, materialisatie en inrichting, maar is onderdeel van de gehele vleugel. Hierdoor is de school overzichtelijk, kleinschalig en beschermend voor de leerling. Ruimten voor rust en concentratie worden afgewisseld door ruimten voor interactie. Er zijn verschillende soorten werkplekken om te leren.

Op de eerste verdieping is een bestaande patio dichtgemaakt en als leerplein ingericht. Middels het verhoogde dak en door de lichtkoepels valt daglicht binnen en via een vide bereikt het daglicht
de gang op de begane grond van de praktijkvleugel. Op deze wijze ontstaat er een verticale ruimtelijke verbinding tussen het nieuwe leerplein op de eerste verdieping en de verschillende nieuwe VMBO-afdelingen op de begane grond.

Stadshaard Enschede

De Stadshaard in Enschede is de nieuwe warmtekrachtcentrale van Essent voor de wijk Roombeek. Het is een gasgestookte centrale die elektriciteit opwekt terwijl de daarbij vrijkomende warmte wordt gebruikt voor warmtedistributie in de wijk.

Op dit moment wordt aan zo’n 900 woningen en 70.000 m2 bedrijfsruimte warmte geleverd. Dankzij het Delfts blauwe uiterlijk van de haard heeft de wijk Roombeek een opvallende blikvanger.

IA Bouwkunde heeft voor Stadshaard de staalconstructie en fundering ontworpen: berekend en uitgetekend.

Spoelwater Dinxperlo Vitens

Productiebedrijf St. Jansklooster

Onderstation Tennet

Nieuwbouw dubbele indamper Abbott Laboratories B.V.

De vraagstelling was hier om naast de bestaande poedertoren 2 indampers te plaatsen. Dit vroeg om een gebouw van 22 meter hoog, welke op het dak van de poederpak-afdeling geplaatst moest worden. Dit dak is hierop niet voorzien. Als constructieve oplossing is ervoor gekozen om een nieuwe fundering (poer op stalen buispalen) in het bestaande gebouw te maken. Hierop worden stalen kolommen geplaatst die door het bestaande dak steken. Hierop draagt het gebouw van de indampers zijn belasting af. Voor de horizontale stabiliteit wordt het gebouw gekoppeld aan de toren.

Hoppergebouw Abbott Laboratories B.V.

Het aantal hoppers moest worden uitgebreid met vijf stuks en een reserve. Een hopper bestaat uit een silo met diameter van 3m en een hoogte van 12m. Logistiek gezien was de meest logische plaats voor de hoppers op het dak van het magazijn naast de reeds aanwezige hoppers. Het dak van het magazijn is hierop niet berekend. Er was een overbruggingsconstructie nodig van het dak naar het niveau van fundering. Dus moest in korte tijd (productiestop) gemaakt in het bestaande gebouw. Dit vraagt om een goede voorbereiding en strakke planning en organisatie van de uitvoering.

Citadel College Nijmegen

Aan de rand van het nieuw te bouwen stadshart De Waalsprong bij Nijmegen heeft Factor Architecten een nieuw schoolgebouw voor het Citadel College ontworpen. Het betreft hier een VMBO-t-/ HAVO-/VWO-locatie tussen de bestaande Griftdijk, de nieuwe rondweg en de nieuwe radiaal vanuit De Citadel.

De school is gesitueerd naast een sporthal. Binnen een veilige campusachtige omgeving is er zo een combinatie van onderwijs en sport ontstaan. Het gebouw is opgebouwd uit twee vleugels in een stoere baksteenarchitectuur die aansluit op het stedelijke karakter die dit nieuwe stadshart krijgt. De grote vleugel is voor de bovenbouw en de kleine vleugel is voor de onderbouw. De grove baksteen volumes worden verfijnd door een spel van raamopeningen met een diepe negge, waarbij sommige openingen ook verfraaid worden met dunne gekleurde kaders. Op de eerste verdieping van beide eenheden ligt het onderzoek- en ontwikkelingsplein, een open omgeving voor de binask-vakken en creatieve vakken samen. Het hart van elke unit wordt gevormd door een atelier. Dit atelier is duidelijk zichtbaar in de gevel door de grote gevelopeningen op de koppen van de vleugels.

De twee eenheden worden gekoppeld door een transparante middenzone, waarin de aula, een aantal werkplekken en de personeelsruimten zijn gehuisvest.