Planuitwerking

Woningen BONapart Nijmegen

Het plan van kopervereniging BONapart voorziet in totaal in 9 woningen in Nijmegen (Oosterhout). De woningen staan rondom een wadi. Dat is een grasveld dat bij hevige regenval als wateropvang dient. Water zakt hier dan langzaam in weg.

Factor Architecten heeft samen met de deelnemers een verkaveling gemaakt en 4 basiswoningen ontworpen;
– 1 vrijstaande woning
– 2 vrijstaand geschakelde woningen
– 6 tweekappers, in twee breedtematen

De woningen zijn door Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) tot stand gekomen. CPO betekent bouwen zonder tussenkomst van een projectontwikkelaar. Op basis van de verschillende woonwensen van de deelnemers heeft Factor Architecten een uitgebreid pakket aan opties ontworpen, waaruit elke deelnemer zijn eigen woning heeft samen kunnen stellen. De eigenheid van de 9 woningen wordt nog eens versterkt door de verschillende kleurstellingen waarin de verschillende blokken worden uitgevoerd. De woningen voldoen aan een hoge energieprestatienorm door goede isolatie en de keuze voor energiezuinige installaties.

Villa Beekbergen

Op een open plek in de bossen bij Beekbergen is een unieke villa gebouwd. Vanaf de openbare weg niet zichtbaar duikt een kegelvormige betonnen sculptuur met een gebogen rieten dak op tussen de bomen. De hoofdvorm en de combinatie van de twee belangrijkste materialen beton en riet maken het tot een bijzondere verschijning.

Je nadert het huis via een door het bos slingerend weggetje dat eindigt bij de formele entree. Een breed met grote betonplateaus aangelegde route voert over de gebogen brug naar de hoofdentree. Het glooiende boslandschap sluit op verschillende niveaus aan op het interieur, dat zichtbaar is door de op diverse plaatsen opengesneden kegelvorm. In het souterrain aan de noordzijde bevinden zich de garage en de secundaire werkruimtes, slaap- en badruimtes. Daarboven op het oosten de keuken en het slaapkamer gedeelte met een kleedruimte op het westen. Via de eetkamer komen we op het hoofdniveau met de woonkamer op het zuiden en de formele entree. Een vrij geplaatste wenteltrap voert naar de tussenverdieping met de werkruimte en eindigt in de dakverdieping met onder het te openen glazen dak het fantastische zwembad. Alle verdiepingen zijn ook bereikbaar via de centrale glazen lift.

De constructie van de villa bestaat uit een in prefab betonelementen uitgevoerde kegelvormige dragende buitenschil, waarbij de stabiliteit wordt gehaald uit de hoofdvorm ondersteund door de betonnen wanden en vloeren. Deze opzet vereist dat de elementen momentvast aan elkaar gekoppeld zijn en vraagt aandacht voor de bouwkundige detaillering (koudebrug voorkomen). Een vakwerkligger bevestigt aan de betonnen draagkegel ondersteunt het bovenin het gebouw hangende zwembad.

Resort Walensee Zwitserland

Resort Walensee is een recreatiepark in Zwitserland en bestaat uit 148 appartementen, 5 villa’s, een zwembad, 2 restaurants, diverse winkels en een aparte wellness. Het resort ligt op een schiereiland in de Walensee en heeft een zeer wijdse omgeving met schitterende vergezichten. Aan de andere kant ligt, op nog geen 100 meter afstand, de gondellift naar de Flumserberg. Op het terrein zijn diverse faciliteiten. Het hoofdgebouw aan het centrale dorpsplein en de haven herbergt twee restaurants, een bar, een winkel en een binnenzwembad met ruimte om duikcursussen te geven. In het receptiegebouw is een mini-supermarkt gevestigd. Verder is er een wellnesscenter op het park.

Factor Architecten heeft de traditionele Zwitserse bouwstijl gecombineerd met een hedendaagse vormgeving. De gebouwen kennen kappen met grote houten overstekken en deels grote glaspuien. Het materiaalgebruik refereert aan veel plaatselijk toegepaste materialen, zoals: natuursteen, stucwerk en hout. Om een optimaal uitzicht te bieden, ook zittend, zijn overal grote ramen geplaatst. Ook de balustrade van de balkonhekken is zo transparant mogelijk gehouden.

Recreatiepark Landal Greenparks Aelderholt

Het recreatiepark van Landal in Aelderholt bestaat voornamelijk uit 4 en 6 persoonshuisjes. Er is echter vraag naar grotere woningen. We hebben het park uitgebreid met 30 woningen van verschillende formaten (8,10,12,16 en 24 persoons). Om de grotere woningen niet te massaal te laten ogen zijn deze woning ontworpen als een boeren erf. Het gebouw bestaat uit een stenen hoofdhuis met één of twee houten schuren. Ook het parkeren is geïntegreerd in het erf.

De 8 persoons woningen zijn voorzien van een aantal duurzame voorzieningen, zoals o.a. zonnepanelen, zeer hoge RC, een groene knop (als je de woning uitloopt kun je doormiddel van die knop al het licht in 1 keer uit maken), vogelpannen, etc.

Productielijnen Ardagh Group

IA Groep heeft ondersteuning gegeven bij het ontwerp en de uitvoering van de nieuwe productielijn voor tweedelige conservenblikjes. Deze lijnen zijn gebouwd in Deventer (2007), in Frankrijk in de plaats Moëlan-sur-Mer (2010) en in Tsjechië in de plaats Znojmo (2012).

Deze productielijn is zo ontworpen dat conservenblikjes op een kostendrukkende manier geproduceerd kunnen worden. Normaliter bestaan conservenblikjes uit drie delen (een onderkant, zijkant en een deksel), maar dankzij deze nieuwe productielijn kunnen de blikjes uit slechts twee delen gerealiseerd worden (een onderkant en zijkant uit één stuk en een deksel). Dit is iets wat uniek is in Europa. Dankzij deze innovatieve productielijn behoeft de vervaardiging van deze blikjes minder materiaal en is er minder kans op lekkage bij het productieproces.

Momenteel (2013-2014) worden er twee nieuwe productielijnen ontworpen in Amerika. Een locatie is in Reno (Nevada) en de andere locatie is in Roanoke (Virginia). IA Groep is wederom betrokken bij het ontwerp en de uitvoering van de productielijnen.

 

Nieuwbouw productiebedrijf AmersfoortBerg Vitens

Onderdeel van de locatie AmersfoortBerg is de monumentale watertoren. Wegens de uitbreiding is het niet meer mogelijk alle voorzieningen te huisvesten in de watertoren. Hiervoor is gekozen voor een uitbreiding aan de bestaande reinwaterkelders.

IA Groep heeft een ontwerp gemaakt van de uitbreiding voor het aanvragen van een bestemmingsplanwijziging.

Lipno Lake resort Tsjechië

Resort Lipno in Tsjechie is een bijzonder project dat in 2003 is genomineerd voor de Oost-Europa prijs. Gelegen aan het fantastische Lipno meer op een bosachtige helling heeft het project alles mee wat voor een High Class Resort van belang is. Het project omvat ruim 500 recreatiewoningen met een centrale boulevard met restaurants en winkels aan het meer. Daarnaast zijn er diverse sportfaciliteiten.

Kantoorvilla Kerkdriel

Als onderdeel van de vernieuwing van het dorpshart van Kerkdriel ontwikkelt de woningstichting Maasdriel haar eigen kantoor met in het dak twee penthouses en in de kelder extra parkeren en archief.

Speciale bakstenen en verfijnde detaillering van dakranden, ronde erkers met gebogen glas geven het gebouw een extra cachet.

Het interieur van het gedeelte van de woningstichting is door Factor Architecten ontworpen. Dezelfde verfijnde detaillering van plafonds, glazen schuifwanden en het patroon van de vloerbedekking maken de beleving aan de binnenkant compleet.